Anne Pauwels

Anne is afkomstig uit Asse maar woont al bijna dertig jaar met haar gezin in de Pieter Van Cauwelaertstraat in Ternat. Ze studeerde af als vertaler en vertaalde als eindwerk "Le jardin d'acclimatation", een voor zijn tijd gedurfde roman over homosexualiteit waarvoor Yves Navarre in 1984 de befaamde Prix Goncourt kreeg. Na vele jaren te hebben lesgegeven begon ze ook zelf boeken te schrijven. In 2017 verscheen haar debuutroman.

Samen met Groen wil ze zich inzetten voor een aangename en leefbare gemeente.

"Ook in mijn boek komt de liefde voor de natuur tot uiting", zegt Anne. Bovendien vind ik een multiculturele samenleving een verrijking. Door jarenlang les te hebben gegeven in het volwassenenonderwijs heb ik de verschillen weten te appreciëren maar heb ik vooral kunnen vaststellen wat ons bindt: vreugde en verdriet. Spelen op het gras, treuren onder een boom. De natuur is nooit ver weg."

Ik geef hierbij ook een groene tip: "om plastic zakjes in de supermarkt te voorkomen, hergebruik ik de papieren zak van het brood (makkelijk en goedkoop)"

"Ook in mijn boek komt de liefde voor de natuur tot uiting", zegt Anne.

In de pers

Anne Pauwels stelt haar debuutroman voor in de bib

Editiepajot - 3 juli 2017. Donderdagavond stelt de Ternatse Anne Pauwels haar debuutroman, Verstrikt, voor in de bibliotheek. Ook een andere Ternattenaar, Arnout Busscher, stelt die avond zijn nieuwe boek voor. Dat kreeg als titel "A night with an ugly man". Editiepajot kon alvast Anne strikken voor een exclusief gesprek over haar boek.

Anne is afkomstig uit Asse maar woont al vele jaren met haar gezin in de Pieter Van Cauwelaertstraat in Ternat. Ze studeerde af als vertaler en vertaalde als eindwerk "Le jardin d'acclimatation", een voor zijn tijd gedurfde roman over homosexualiteit waarvoor Yves Navarre in 1984 de befaamde Prix Goncourt kreeg. Een boek uit een andere taal vertalen is ook al een beetje een boek schrijven. Maar het zou nog vele jaren duren voor Anne, een beetje bij toeval, zelf aan een boek zou beginnen. Het idee voor het boek kwam er twaalf jaar geleden, toen haar zoon een verhandeling over fantasie moest schrijven. Om hem aan wat stof tot schrijven te helpen schreven moeder en broer elk een kort fantasierijk verhaal. Jaren later toen Anne een moeilijke revalidatieperiode doormaakte werd dat kort verhaal de aanzet van het boek dat nu gepubliceerd werd. Fantasie en dromen zijn er belangrijk elementen van.

Anne schreef toen in één stuk door het verhaal dat ze in haar hoofd had verder uit. In een volgende fase werden personages verder, dieper, uitgewerkt en werd het decor verder aangevuld. Ze liet het lezen aan vrienden en die moedigden haar aan om het ook uit te geven. Ze vond een enthousiaste uitgever in Dendermonde, die haar nog wat raad gaf en nu na een laatste bijschaving, ligt het dus voor u klaar. Voor de cover kon ze een beroep doen op haar goede vriendin Greta Jans, afkomstig uit Wambeek. De fel rode elementen vormen de rode draad van haar roman. Een verhaal waarin bizarre gebeurtenissen en onverwachte ontmoetingen het leven van de jonge Jolien op zijn kop zetten.

Anne wil het niet laten bij dit eerste boek. Ze heeft zelfs al ideeën voor twee volgende romans. Geen vervolgverhalen op de eerste. Ieder boek moet weer iets origineels zijn, vindt ze.

Het boek is te verkrijgen in De Standaard Boekhandel (ook online te bestellen).


Contact : apauwels@hotmail.com